Свет

Сириската артилерија одговори со рафали на турскиот напад

Сириската армија отвори оган врз артилериските позиции на турската територија, каде пукале војници на Башар Асад во северниот дел на провинцијата Латакија, соопштија агенциите.

Владините сили дале неколку предупредувачки закани.

Според инфомрации на агенциите, Турците почнале да пукаат кон сириската армија, кога таа отворила оган врз терористи отстапувајќи од село Руисат. Се додава и дека турските воени сигурно виделе по кого стрелаат, бидејќи тие се наоѓале само на неколку метри од бодликавата жица долж границата.

Првата порака за одмазднички сириски оган врз позиции на турските артилериски лансери дошле од сириски медиуми-активисти, кои се повикуваат на свои извори во армијата, пренесува rusvesna.su.

„Вонредно: Се соооштува дека ССА не почнала одмазднички напади на позиции на турската армија на територијата на Турција!“, гласи првата информација. Таа е потврдена подоцна од неколку медиуми, во кои се повикуваат на информации на свои дописници во регионот.

Во информациите се наведува дека турските воени сили давале огнена поддршка на терористите кои отстапиле поради силата на владините сили во северна Латакија.

Поврзани вести

Back to top button