ЖивотИзбор на уредникот

Погледнете што се прават овие деца за да стигнат на училиште

Мала група деца, кои живеат во изолирано село во Кина во областа Чаоџу, секојдневно ги ризикуваат своите животи за да стигнат до училиштето. Тие мораат да се качуваат и симнуваат по импровизирани скали, а тоа патување вклучува и придржување за околните камења!

ucenici1

Најголем проблем претставуваат временските услови како што се дождот, ветрот и снегот, кога теренот станува уште полизгав и нестабилен.

Учениците се стари помеѓу 6 и 15 години, а потребно им е околу два часа за да се спуштат од селцето на врвот на карпата висока 800 метри до училиштето кое се наоѓа во подножјето.

ucenici2

Децата по симнувањето поминуваат две недели во училиштето, па повторно се враќаат во своите домови за да се видат со семејството.

Селото е старо околу 200 години и во него живеат 72 фамилии кои заработуваат за живот одгледувајќи чили пиперки на многу плодно тло.

ucenici3

Кинеската влада ја отфрлила можноста за изградба на пат со образложение дека трошоците (околу 8 милиони евра) не би биле исплатливи. Наместо тоа, на жителите им се поделени овци во вредност од 135.000 евра.

ucenici4

Селото во иднина би можело да се приклучи на туристичката индустрија.

ucenici5

Поврзани вести

Back to top button