Планот на Американците за Балканот

Објавено: среда, 29 ноември 2017 во 14:34
Spread the love

САД треба да имаат постојано воено присуство во Југоисточна Европа, а идеално место за тоа е базата Бондстил во Косово. Атлантскиот совет на својата официјална страница го објави својот последен извештај за новата американска стратегија за Балканот.

Документот под наслов “Балканот напред: новата американска стратегија во регионот” беше циркулирана еден ден пред конференцијата за Западен Балкан што ќе се одржи во Вашингтон.

“Без оглед на желбата на регионот да биде дел од западниот свет и неговите институции, конечниот исход не би трявало да се смета за однапред решен. САД можат и треба да имаат клучна улога во  таа насока. Тие треба да испратат јасна, заедничка визија за регионот . Тие треба да ги координираат активностите со ЕУ за обновата на јаснатазаедничкантрансатлантска цел на политичко ниво “, се вели во новата стратегија на САД за Балканот.

Извештајот идентификува неколку конкретни мерки што треба да ги преземат САД за да го
стабилизираат регионот:
1. Атлантски совет смета дека САД треба да имаат постојано воено присуство во Југоисточна Европа, за гарантирањето на безбедноста и да имаат можност за долгорочно влијание врз настаните. Воена база на Бондстил / Косово е идеална за оваа намена. Војниците таму треба да помогнат во зајакнувањето на способностите на локалните власти во борбата против тероризмот, размената на искуства и помош при природни катастрофи. На овој начин, САД ќе испратат јасен сигнал за да се спречи осип ревизии на постоечките граници, кои се стимулираат од руските авантуристи.

2. САД треба да се обидат да постигнат историско помирување со Србија. Белград може и треба да биде близок партнер и сојузник во регионот. Но, ова може да се случи ако Белград почне да се диференцира од Русија.

3. САД мора да ја вратат својата репутација како вистински медијатор. Тие мора да направат
дополнителни напори и да ги подготват Атина и Скопје да станат сојузници во иднина. САД треба да ги здружат силите со ЕУ за да ги поддржат разговорите помеѓу Белград и Приштина за нивното брзо завршување.

4. Треба да се обрне внимание на младите луѓе и претприемачите во регионот. Ниту една од овие мерки нема смисла, освен ако не се привлече внимание на долгорочните економски перспективи во регионот за младите луѓе.

Атлантскиот совет нагласува дека ЕУ во иднина ќе остане главен играч во Западен Балкан – со многу повеќе ресурси, можности, човечки капитал и политичко внимание од САД.
“САД треба да ја  задржат тежината на авторитетот, кој може да се користи за обезбедување на безбедноста во регионот со цел, никогаш повеќе тој дел да биде извор на сериозни проблеми или судири”, се вели во препораките на Атлантскиот совет.

“Западен Балкан треба да бидат интегрирани во ЕУ кога станува збор за транспорт и енергетика. Ова е можност за соработка меѓу САД и Европа. Во времиња кога многу луѓе не очекуваат Вашингтон и Брисел да имаат исти позиции, Балканот ни дава  можност за соработка и успех “, изјави за ” Гласот на Америка “заменик-претседателот на Атлантскиот совет Дејмон Вилсон.

“Ако не сме доволно зафатени за да демонстрираме нерешителност, тогаш ќе отвориме простор за влошување на ситуацијата, нешто што го видовме во Македонија по 2008 година, кога обидот на земјата за членство во НАТО не успеа на самитот во Букурешт. То   докажува како  намалувањето на ангажирањето на САД во регионот може да доведе до влошување на одредени негативни процеси и проблеми, вклучувајќи ја и можноста за можни кризи …

Нашата порака е како што следува – ако го игнорираме регионот ако не ги исполниме нашите та улога, може да бидеме сведоци на избувнувањето на нова криза – на пример во односите Белград-Приштина, или нешто што е поверојатно во Босна, а видовме каков потенцијал има за такво нешто и во Македонија “, нагласува Вилсон . Нужна е  моќна дипломатска поддршка за Белград и Приштина и изодување  на патот за поврзување на Атина и Скопје. Американската дипломатија, заедно со ЕУ, мора да води некои од овие напори и да останат зад нас .