ЖивотЗдравјеИзбор на уредникот

Одбил хемотерапија, дочекал 102 години: Дедото ги надживеал и докторите и го открил рецептот со кој го решил ракот

Докторите во Грција во 1976 година на овој човек  му дијагностицирале неизлечлив рак на белите дробови., тој се помирил со тоа дека ќе умре. Девет различни лекари му го кажале истот и дека му останале уште шест месеци живот  и дека морал да почне со агресиовен третман – хемотерапија. Но тој не сакал да се лекува со тие опасни третмани, хемотерапијата ја одбил и се вратил во родното место т.е едно село во Грција.

После тоа се случило нешто неверојатно, На самиот почеток,  бил во депресија па по цели денови лежел во кревет, а неговата соприуга и мајка се грижеле за него. Еден ден, му се вратила верата за живот, до душа за кратко зошто мислел дека му останало уште малку време. Започнал со активен живот. Секоја недела од сабајле се качувална брдо каде се наоѓа грча православна црква во која неговиот дедо бил свештеник. почнале да му проаѓаат мештаните кога дознале дека се вратил во неговиот роден крај и секој ден со нив зборувал со часови со две шишиња домашно вино „ Барем ќе умрам среќен“, си помислувал.

Следниот месец од некоја причина, почналч да ја чуствува снагата. Еден ден, одлучил да насади своја градина. Не очекувал, дека толку ќе почне да работи, почнал да се буди рано и по цели денови минувал надвор на воздух. Самиот си правел ручек со зеленчукот од својата градина. Кога ќе паднела ноќта одел во локалната кафеана да игра домино до доцна во ноќта.  Годините минувале, тој бил се поздрав и поздрав и така се чѕуствувал. Ја надоградил својата куќа со неколку соби, а годипно произведувал и до 1.5000 литри домашно вино.

По 30 години таков живот доживеал 97 години кога сфатил дека не умрел и одлучил да ги посети лекарите со своите резултати за да провери што се слуило. Кога се вратил кај докторите кои му кажале дека му останале уште шест месеци живот, се зачудил бидејќи сите до еден бил мртво. Сите ги надживеал. И тоа што никогаш не отишол на хемотерапија која требало да му го продолжи животот. Само се преселил на село, овој човек починал на неверојатни 102 години. Умрел од старост, а ракот кој го споменале повеќе не постоел.

Поврзани вести

Back to top button