рак

Голем успех на медицината, пациенти излечени од рак

Двајца пациенти и по 10 години не покажуваат знаци на повторување на канцерот по третманот со ЦАР-T терапијата Две лица, кои беа меѓу првите пациенти…


Израелски научници ја открија „Ахиловата пета“ на ракот

Во овој миг има неколку лекови во клиничките испитувања кои ја инхибираат или забавуваат поделбата на хромозомите, но научниците сè уште не се во можност…


Прва тужба во Србија за надомест на штета од НАТО во име на пациенти со рак

Првата тужба ќе биде поднесена до Високиот суд во Белград, изјави адвокатот Срѓан Алексиќ за Танјуг. Адвокатска канцеларија од Ниш ќе ја поднесе првата тужба…


Научниците откриваат како ракот може да се препознае преку смеењето

Ракот на белите дробови може да биде асимптоматски подолго време, но понекогаш може да се препознае преку индиректни сигнали, како што е смеењето, пишува весникот…


No Image

Овој зеленчук драстично го намалува ризикот од рак и ја прочистува крвта

Руколата од неодамна стана позастапена во домашната кујна, а поради своите лековити својства, би требало почесто да се најде на вашето мени. За руколата многумина…


Тест на крвта може да провери над 50 вида рак

Едноставен тест на крвта може да провери повеќе од 50 вида карцином често пред да се појават какви било знаци или симптоми, велат научниците. Тие…


Студија на Кембриџ: Ако сте имале повеќе од 10 сексуални партнери, можно е да заболите од рак

Луѓето што во текот на животот имале десет или повеќе сексуални партнери можеби ги зголемиле шансите да заболат од рак, покажала студијата на британските научници….


Еден знак на вашето лице кој сигурно го занемарувате може да биде симптом за рак на белите дробови

Ракот на белите дробови ретко кога дава рани симптоми кога болеста е на самиот почеток… Како и кај многу други видови тумори и ракот на…


Научници генетски го изменија имунолошкиот систем на 3 пациенти болни од карцином

Американски научници успеаја за прв пат генетски да го променат имунолошкиот систем на тројца пациенти со карцином, без да предизвикаат несакани ефекти со помош на…


Белите дробови можат да ги отстранат канцерогените мутации кои се предизвикани од пушењето

Белите дробови можат да ги отстранат канцерогените мутации кои се предизвикани од пушењето, но само доколку престанете да пушите, тврдат научниците. Досега се сметаше дека…