Лекар уништил Рак за 11 дена без хемотерапија

Објавено: четврток, 28 декември 2017 во 11:56
Spread the love

Во истражувањето што професорот Најџел Бандред го претставил на европската конференција за рак на дојката во Амстердам открил дека ја тестирале ефикасноста на лековите познати со име Herceptin и Lapatinib.

Овие два лека веќе се користат во лекувањето рак на дојката, но ова е првпат да се употребат заедно во комбинација и да се користат пред операција и хемотерапија.

Она што го откриле е дека лековите се во можност да елимираат некои видови рак на дојката за 11 дена.

Истражувањето финансирано од страна на Центарот за истражување на ракот во Велика Британија имало цел да ги користи овие лекови во борба против протеинот наречен ХЕР 2, кој влијае на растот на клетките на ракот.

Она што исто така го прави овој третман привлечен е фактот што ја елиминира потребата за хемотерапија и операција.

Привремените нуспојави, како што се губитокот на коса, повраќањето и заморот, исто така може да се избегнат, што третманот го прави помалку штетен за телото.

Хемотерапијата не е во целост ефикасна, ниту е вистински избор за многу пациенти, така што какви било алтернативи се добредојдени.

Резултатите од студијата

257 жени што биле позитивни на ХЕР 2 се избрани за проучување. Половината се ставени на комбинација на лековите Herceptin и Lapatinib, а другата половина биле користени како резерва.

Во споредба со втората група, на која ѝ е дадено само Herceptin, утврдено е дека 0 отсто од нив немале никакви клетки на рак по само две недели третман, а кај 3 отсто од нив намалена е големината на туморот. Сега е јасно дека двата лека во комбинација имаат поголемо влијание на клетките на ракот на дојката одошто кога тие се користат самостојно.

Проблемот е во тоа што Herceptin, поради лиценцата, не е достапен за хемотерапија.

Иако има уште многу да се направи, истражувачите сметаат дека ова претставува голем чекор во борбата против една од светски најсмртоносните болести.

Се поставува прашањето зошто лековите Herceptin и Lapatinib воопшто се нарекуваат лекови кога нивното лекување кога се користат самостојно е еднакво на нула?!