Еве зошто НАТО ја нападна Србија

Објавено: четврток, 24 март 2016 во 14:20
Spread the love

Денеска се навршуваат 16 години од почетокот на бомбардирањето на НАТО на Србија во име на заштита на цивилното население и на терористите, како еден вид предупредување за да се запрат репресиите против борците за независност меѓу албанското население на Косово.

Зошто загинаа меѓу 1200 – 2500 луѓе, зошто беа срушени болници, шоли, телевизиски згради, зошто се направи штета од 30 милијарди долари. За многумина нападот на Србија беше без никаква правна основа и по ниту еден меѓународен закон. Нападите почнаа на 24 март по неуспешните преговори за Косово во Париз, а ги нареди тогаш генералниот секретар на НАТО Хавиер Солана.

78-дневна НАТО интервенција во Србија извршена во име на светскиот мир, а без одлука на Советот за безбедност на ОН. Последиците од употребата на забранетото оружје со осиромашен ураниум се присутни и 16 години потоа. Статистиката за бројот на заболените од рак во регионот најдобро го покажува тоа.

Германскиот адмирал Елмар Лудвид Шмелинг, поранешен шеф на германската разузнавачка служба, а потоа шеф на контраразузнавачката служба на НАТО, тогаш напиша: „Се срамам како човек и офицер, дека мојата земја по трет пат во овој век ја нападна малата Србија“.

Според официјалните бројки на Белград, близу 2.500 српски цивили се убиени, а 12.500 се повредени за време на бомбардирањето, кога беше употребено оружје забрането со меѓународните конвенции.

Сеќавањата на 78-дневното бомбардирање сè уште ја прогонуваат Србија. Зошто НАТО им донесе смрт и уништување. Телевизијата РТ лани го објави документарецот „Зошто“ .

Според УНХЦР по доаѓањето на мировните сили на Косово – Косово го напуштиле 230.000 Срби.

Еве го документарецот: