Зошто муслиманите бегалци се покрстуваат

Објавено: понеделник, 7 март 2016 во 17:07
Spread the love

Во нивната татковина приемот на друга религија се казнува со смрт. И покрај тоа, се повеќе бегалци во Германија стануваат христијани. Зошто го прават – заради Бог, за да прекинат со претходниот живот или за да добијат азил?-анализира DW.

Во Германија се зголемуваат случаите на бегалци-муслимани кои ја прифаќаат христијанската вера. По повод оваа информација, која објавивме и ние, неколку германски медиуми побараа компетентни соговорници. Во изворна статија за списанието “Цицеро” сириско-палестинската новинарка Рихам Алкусаа влегува во длабочината на овој феномен:

“Во муслиманските земји е исклучително тешко да прифатиш религија различна од исламот. Таков чекор таму се смета за незамислив и се санкционира како од општеството, така и од законот. Според исламот, секој кој ќе прифати друга религија, се казнува со смрт. И никој не прашува дали предметниот конвертит навистина прифатил новата религија или само се преправа. Во овие земји е опасно дури само на зборови да споменеш за промена на религијата. ”

Вака рече Мохамед

Рихам Алкусаа објаснува како историски дошло до смртната казна за конвертирањето: “По смртта на пророкот Мухамед илјади муслимани изјавиле дека се враќаат во својата поранешна религија и се откажуваат од верата која ја шири Мохамед. Во учебниците по историја овој конфликт присуствува под името “Војната Ридда”. Во тоа време бројни арапски племиња се изјасниле најмногу против политичкиот систем на исламот. Тие стравуваат дека исламот всушност се претвора во нешто како држава која сака да го стави под контрола целиот арапски свет. Со други зборови, одлуката на овие илјадници Арапи да се вратат на старата вера била повеќе политичка и не толку религиозен избор.

Бројни арапски племиња брзо сфатиле дека религијата на Мухамед всушност се совпаѓа со религијата на неговото племе – курејшите. И природно се загрижени дека курејшитите ќе ја користат новата религија како алатка преку која ќе ја наметнат својата власт над останатите племиња. И тоа е така. Новата религија на Мохамед од самиот почеток имаше за цел да ги зајакне неговите сопствени позиции. Така, поради стравот од немири и отцепување, настанале основните принципи дека сите кои се одбиваат од исламот, плаќаат казна со смрт. Во Куранот јасно може да се прочита што е примарна грижа: дека конвертитите можат да “заразат” и други луѓе со мислата да се откажат од својата религија. А кога веќе нема муслимани, тоа требало да биде знак за приближување крај на светот, предвидува пророкот Мухамед. ”

Рихам Алкусаа не го одмина најболното прашање:

“Од вестите за муслиманите кои масовно го прифаќаат христијанството во Германија, јасно се разбира дека и нивната мотивација е повеќе политичка. Затоа да го примиш христијанството е добар аргумент за добивање на азил во Европа. Та нели овие конвертити со основа да можат да се повикаат на фактот дека во нивната татковина веќе ги чека смртна казна. Луѓето кои решаваат да го преземат овој чекор, се водат од најразлични мотиви. И допрва ќе се види дали новата религија навистина ќе им помогне на бегалците побрзо и полесно да останат во Германија. Да ја примиш масовната вероисповед во земјата, во која сакаш да живееш во иднина, навистина може да биде како израз на желбата да се интегрираш, така и знак дека скаш прекин со минатиот живот, оптоварен сигурно со мачни спомени. Несомнено е особено тешко да се процени колку конкретниот човек е убеден во својата нова религија, особено кога станува збор за нешто толку важно како можноста да останат во Германија. Сосема друго е прашањето дали на овој начин предметниот човек навистина доаѓа поблиску до Бога, како што тврди еден од новопокрстените. ”

Но усвојувањето на христијанската религија воопшто не е гаранција дека кандидатот за азил нема сепак да биде принудно вратен во својата татковина, пишува во оваа врска списание “Штерн” и го цитира Ханс Роткегел од “Христовата Црква” во Хамбург, кој е одговорен за работата со христијаните од Авганистан: “во нашата заедница има неколку случаи на кандидати за азил, кои беа вратени во нивната татковина и покрај одлуката да прифатат христијанската вера.”

“Човек треба да е многу добар актер, за да не излаже”

Роткегел раскажува уште дека луѓето кои сакаат да го прифатат христијанството, со месеци ја изучуваат вероисповеста и Библијата, а по крштевката од нив се очекува да се вклучат активно во духовниот живот на христијанската заедница. Берлинскиот Пастор Готфрид Мартенс исто така смета дека на покрстувањето треба да му претходи сериозна подготовка: “Со помош на преведувач во текот на три месеци ги подготвувам за крштевката. Тие треба да ги знаат Десетте заповеди и Оче наш, да ги познаваат тајните и да се заколнат во верата. А пред да им го дадам светото причестување, бегалците треба да го положат испитот. Секако, очекувам дека потоа тие редовно ќе учествуваат во богослужбите и во духовниот живот на нашата заедница. ”

Во интервју за “Ди Велт” Пастор Мартенс објаснува уште: “За време на испит пред крштевката проверувајте ги сите многу внимателно. Кандидатите треба да објаснат зошто токму сакаат да станат христијани и да покажат што научиле. Се разбира, некои луѓе мислат дека бегалците сакаат да станат христијани само поради азилот, но ние многу внимаваме. Човек треба да е многу добар актер, за да не излаже “, уверува пасторот.