Свет

Полската премиерка: Не прифаќаме бегалци, не сакаме да ни се случи Лондон

Полската премиерка Беата Шидло изјави дека нејзината земја нема „да подлегне на уцените од Европската Унија да прими бегалци од Блискиот Исток и од Африка“. Според неа, не сака да им се случат напади како најновиот во Лондон.

Шидло за приватната телевизија Н24 изјави дека ЕУ мора конечно да сфати дека е невозможно да не се поврзува емигрантската криза со бранот тероризам.

„Еврокомесарот за бегалци е должен да се фокусира на тоа што да се направи за да не се случуваат напади како вчерашниот во Лондон. Вчера беше одбележана и годишнина од нападот во Брисел. Тоа покажува дека Европа не смее да се чувствува безбедно, а таа е должна да се чувствува безбедно. Не можеме да не ја поврзуваме емиграциската криза со случувањата во Европа“, кажа таа.

Шидло истакна дека е точно дека не е секој бегалец терорист, но предупреди дека Европа не е во состојба да води безбедна политика на емиграција.

„Полска нема да подлегне на уцени. Време е Европа да извлече поука од тоа што се случува. Земјите од ЕУ не прифаќаат да примаат бегалци. Се реализираат само 10 отсто од сегашната емиграциска политика. Се обидуваме да продолжиме да одиме во погрешна насока. Мора да се најдат други решенија за проблемот со емиграцијата“, кажа полската премиерка.

Претходната полска влада се обврза дека Полска ќе прими околу 7.000 бегалци во рамки на националната квота од механизмот за прераспределба на бегалците пристигнати во Европа, но таа квота може уште еднаш да се повтори, што значи релокација на 14.000 бегалци.

Владата на премиерката Шидло тврдеше прво дека ќе ја почитува меѓународната обврска на Полска, иако е против неа. но минатата година го сопре приемот на бегалци од Блискиот Исток и Африка со објаснување дека ќе ги прими само оние кои не претставуваат опасност по безбедноста на Полјаците.

Поврзани вести

Back to top button