Над 12 илјади терористи ќе се борат за Мосул

Објавено: вторник, 28 јуни 2016 во 08:39
Spread the love

Над 12 илјади терористи од “Исламска држава” ќе се борат за да го задржат градот Мосул – најголемиот бастион во Ирак, пренесоа ABNA.

“Во Мосул има над 12 илјади. Борци од” Исламска држава “, кои ќе се обидат да ги задржат позициите на групата во градот и во предградијата”, изјави Осама ал Нујафи, водачо на обединетата коалиција во Ирак. Тој додаде дека над 7.000 терористи се наоѓаат во самиот град, додека околу 5.000 од нив се лоцирани во предградијата.

Мосул е под контрола на “Исламска држава” од јуни 2014 година, кога групата го зазеде градот откако ирачката армија се повлече.