На Европа ќе и требаат 30 милиони работници

Објавено: вторник, 23 февруари 2016 во 14:02
Spread the love

Според деталната анализа на Европската комисија, работната сила во следните години ќе се намалува и на Европа наскоро ќе и требаат 30 милиони дополнителни работници.

Секој петти хрватски работодавец, наспроти исклучително високата стапка на невработеност, на пазар на работната сила не може да најде работници со соодветни квалификации, со што, заедно со кипарските, се најдоа на дното на листата меѓу државите на ЕУ.

Во балтичките држави и во Австрија истиот проблем го наведуваат над 60 отсто од работодавците, а на ниво на ЕУ работници со потребна квалификација не можат да најдат дури 40 отсто работодавци.