Конзумирањето риба ја намалува депресијата

Објавено: понеделник, 18 септември 2017 во 15:28
Spread the love

Честото конзумирање риба резултира со намалување на ризикот за депресија за 17 отсто – се наведува во студија спроведена од научници од Универзитетот во кинескиот град Кингдао. Според нив, рибата е богата со многу хранливи материи, вклучувајќи омега 3 масни киселини, висококвалитетни протеини, витамини и минерали кои веќе се поврзани со намален ризик за депресија.

Најважен фактор можеле да биде омега 3 масните киселини кои можат да влијаат на функцијата на невротрансмитери како допамин или серотонин. Проценето е дека депресијата погодува 350 милиони луѓе во светот. Сознанијата на кинеските научници се темелат врз основа на податоците собрани за потребите на 26 претходни студии спроведени со учество на 150.000 испитаници.

Воочената врска меѓу често конзумирање риба и помалиот ризик за депресија е поизразено кај мажите.