Свет

Карта која покажува до каде се протега “Исламска држава”

“Исламска држава” има поддршка од 42 различни меѓународни групации од држави кои се движат од Филипините до Египет, објави “Индипендент” .

Картата покажува 30 групи, официјално ангажирани, со припадност кон терористичката група, и други 12 кои ветиле поддршка,  се наведува во извештајот на Индексот на глобалниот тероризам.

“Исламска држава” е најбогатата и најмногу насилна група во модерната историја, се наведува во извештајот, а дел од нејзината  стратегијата  е да привлекува странски борци.

Во извештајот се заклучува дека глобалниот тероризам достигна највисоко ниво и продолжува да расте со “невиден темпо”.

Петте најдобри смртоносни терористички групи – “Боко Харам”, “Исламска држава”, талибанците, екстремистите Фулани и “Аш Шебаб” – се одговорни за 74% од сите смртни случаи како резултат на терористички дејства во 2014 година, при што загинаа заедно 18 444 лица.

Поврзани вести

Back to top button