ЖивотИзбор на уредникот

Хунзи: Народ кој не знае за болест, живеат по 120 години, а раѓаат и на 60

Хунзите се стар народ, сместени на самата граница на Пакистан и Индија, а се познати по нивниот долг животен век, по што нивното место е наречено „оаза на младоста”.

Тие скоро никогаш не се болни, а благодарение на гените секогаш изгледаат младолико.Хунзите живеат и по 120 години, а раѓаат деца и на 65 години.

Тие се капат со ладна вода и на -15 степени во зима, а се хранат со овошје и зеленчук, жито и сирење.

Во периодот на „гладна пролет”, кога плодовите не се зрели, Хунзите не јадат баш ништо, само пијат сок од суви кајсии.

Период трае 2-4 месеци, а низ историја тој се почитува и се смета за високо издигнат култ.

Хунзите внесуваат минимални количини на протеини, а дневно внесуваат  1933 калории.

Од искуството на многу странци дојденци, кои се преселиле во долината на Хунзите, заклучокот е дека главниот фактор на долгиот живот е  здравата исхрана.

Поврзани вести

Back to top button