Uncategorized

Првпат снимена експлозија на ѕвезда (ВИДЕО)

– Американската Национална аеронаутичка и вселенска администрација (НАСА) првпат успеа да сними блесок на ѕвезда која „умира“.

Експлозијата се сличила на оддалеченост од 1,2 милијарди светлосни години од Земјата и траела 20 минути. Пред тоа, два дена ѕвездата станувала се посветла и поголема.

Згазнувањето на ѕвездата „црвен џин“ КСН 2011д е снимена од страна на телескопот „Кеплер“.

Иако ѕвездата е многу далеку од нашиот Сончев систем и нема влијание врз нас, астрономите од НАСА наведуваат, дека тоа е многу значајно случување, затоа што целиот живот во Вселената потекнал од такви „супернова експлозии“.

Видеото кое НАСА го објави е анимација, но темелена врз основа на вистински податоци кои ги собра телескопот.

Поврзани вести

Back to top button