Чудо: Икони се „расплакаа“ за Свети Илија

Објавено: среда, 3 август 2016 во 14:46
Spread the love

Големо чудо се случило на Свети Илија во манастирот Свети Лука во Варварин, место во Србија во близина на Крушевац. Како што пишуваат српските медиуми од иконите во манастирот почнале да течат солзи, или да мироточат како што тоа се нарекува во црквата.

Голем број верници кои биле во црквата за празникот биле изненадени од моментот кога од очите на иконите на Свети Лука и Свети Алексеј потекле мироточиви солзи, а дополнително биле возбудени од моментот што во манастирската црква почнал да се шири специфичен мирис.

Според изјавите на свештениците на СПЦ, оваа појава значела опомена за некво страдање. Последен пат овие икони „проплакале“ на 24 април, на денот на изборите во Србија.

-Мироточењето на солзи значи дека светците се грижат за луѓето, праќајќи им пораки. Ако иконата обилно мироточи од разни места, како рацете, тогаш тоа може да означува божја милост и радосни настани. Ако водата тече како солзи може да означува блиски страдања и настани од кои сите ќе се потресат, вели верскиот аналитичар, Владимир Димитријевиќ.

Локалниот свештеник пак изјавил дека е тешко да се објасни зошто иконите „плачат“, бидејќи тоа само Бог го знае.