Закон во Кина : Ако украдеш над 463 000 долари – смрт

Објавено: понеделник, 18 април 2016 во 13:43
Spread the love

Кина воспостави минимален праг за злоупотреба на државни средства, над кој ќе бидат издавани смртни казни на корумпираните, станува јасно од порака на Обвинителството во Пекинг. Сумата е 3 милиони јуани или со актуелниот курс околу 460 000 долари.

Во декретот на Врховниот суд на земјата се препорачува кај такви случаи на корупција или предизвикани штети на државата да мора да има  најстрого казнување. Новите мерки се вклопуваат во декларираната од владата во Пекинг кампања за борба против корупцијата.