Владимир Путин планира вклучување на воена флота против “Исламска држава”

Објавено: среда, 2 март 2016 во 08:26
Spread the love

Претседателот на Руската Федерација Владимир Путин ќе ја зајакне руската кампања против радикалната група “Исламска држава” преку распоредување на воени бродови за борба против терористите од морето, пишува британскиот весник „The Daily Express“.

Екипажот на флотата на Пацифик  успешно ги  извршуваат поставените  задачи и порача и ќе имаат подготвеност да влезат во водите околу блискоисточниот регион во следните месеци. Тие се подготвувани за голем број на задачи, вклучувајќи противвоздушна одбрана, контрола на штетата заштита од саботажи, како и акција при хемиско, бактериолошки или радиоактивно загадување.

Плановите на Москва доаѓаат во момент во кој рускиот претседател постигна договор со Вашингтон, според кој руските воени  сили ќе нанесуваат само воздушни напади против милитантите кои дејствуваат на територијата на воено граѓански конфликт Сирија.