Живот

Виолетов леб, хит во светот

Белиот леб веќе подолго време се смета за главен непријател на линијата и здравјето, тој е поврзан со дебелината и високиот крвен притисок кај луѓе.

Професорот Жоу Веибиао од Универзитетот во сингапур пронашол начин на решавање на тие проблеми, задржувајќи ја текстурата и вкусот на лебот. На светот тој му го претстави најновиот хит во исхраната – виолетов леб кој е многу поздрав од белиот леб.

Жоу сакал да пронајде начин да ја промени формулата на лебот, но сепак да го заджри неговиот одличен вкус и мекост. Резултат на неговото истражување е виолетовиот леб, за кој вели дека е направен од целосно природни состојки.

Violetov leb2

Тој започнал со екстракција на антоцијанин, природен син пигмент од црниот ориз, кој може да се пронајде и во боровинките и во грозјето, изоставувајќи го неговото скробно соединение. Антоцијанинот го вмешал во тестото и добил леб кој е далеку подобар за човечкото тело отколку белиот.

Кога лебот ќе се испече на 200 степени, 80 отсто од антиоксидантите на антоцијанинот остануваат сочувани. Ова соединение реагира и со ензимите на скробот од брашното, поради што виолетовиот леб се вари 20 отсто полесно од обичниот, што овој производ веднаш го лансира на листата на супер-храна.

Уште една од причините што виолетовиот леб се наоѓа на таа листа и тоа што во суштина е најголемиот проблем што премногу брзо се вари во организмот, што му овозможува на шеќерот директно да оди во крвотокот.

– Доколку сакате да уживате во текстурата на лебот и да го забавите варењето, ова веројатно е најдбриот начин – објаснил Веибиао и додал дека преку виолетовиот леб внесувате исто количество на скроб и пченично брашно, па нутритивната вредност останува иста. Клучната идеја е да го забавите ослободувањето на енергијата,за да може калориите да ги трошите во тек на подолг временски период – истакнал тој.

За антоцијаните се верува дека позитивно влијаат на дебелината и помагаат во превенција на кардиоваскуларните и невролошките болести , па дури и ракот.

Овој леб се уште не е достапен во продажба, но професорот работи на соработка со престижните производители на храна, со цел што поскоро да се најде во супермаркетите.

Поврзани вести

Back to top button