(ВИДЕО) Црногорец измислил ракета шпорет, сега за греење троши само 20 евра годишно

Објавено: вторник, 1 март 2016 во 09:17
Spread the love

Триесет годишниот Милован Цвишиќ од Бјело Поље своите пронајдоци ги прави од стари работи.
Милован, меѓу другото, го измислил т.н. ракета шпорет и црногорскиот мерак – велосипед.
“Системот е во форма на буквата U. Од една страна се ставаат дрва, а од другата има „цевка„ преку која излегува чадот нагоре. Зад шпоретот може да се додаде буре на кое ќе може да се готви. Јас мината зима додадов бојлер и така ја загревав водата над него “, објаснува Цвишиќ.

По првичните експерименти тој сфатил дека тоа не било доволно, па одлучил дека неговата ракета шпорет, поради поголеми заштеди и изглед, да го соѕида со тули и глина.
“Предноста на ѕиданите печки е во тоа што масата што се загрева подолго ја држи топлината. Таа ја задржува топлината околу четири до пет часа, а потоа е доволно само со малку дрва да се одржува топлината.
Тој објаснува што прави точно. „Ставам дрва само кога е ладно, и тоа, четири или пет пати по едно дрво. Тоа е голема разлика во однос на различни системи за греење, кои постојат и бараат огромни количини на дотур на гориво “, вели иноваторот.
Поради тоа што нема постојана работа, а за огревно дрво трошел околу 10-12 метри дрва за една година, сега благодарение на својот изум, Милован за греење дава само 20 евра.
За Милановиот шпорет слушнале и соседите и многумина го сакаат неговиот апарат. За овој Црногорец од Бијело Поље предизвик претставуваат старите работи кои луѓето ги фрлаат. Ѕидовите на неговиот скромен дом е украсен со часовници изработени од грамофонски плочи, а нови идеи му доаѓаат додека слуша музика од еденствениот мобилен грамофон..
Сепак, најмногу внимание привлекол кога Милован го изумил велосипедот кој наликува на мотор чопер.
“Ова е чист начин да уживате. Човекот вози до градот за да се напие кафе и така натаму”, вели иноваторот. Тој пронајдок луѓето од Бијело Поље го нарекле “црногорски мерак велосипед”.