Видео: Шише кое само се полни со вода

Објавено: петок, 29 јануари 2016 во 10:53
Spread the love

Австралискиот дизјанер Кристоф Ретезар конструираше шише за вода кое не морате да го надополнувате, бидејќи тоа самото создава вода директно од воздухот.

„Волшебното шише“ наречено „Фонтус“ првенствено е наменето за луѓе кои живеат во подрачја каде има недостиг на чиста вода за пиење.

Како што објави „Теч Инсајдер“ шишето функционира на тој начин што едноставно ја конденизра влагата во воздухот.

– Каде и да се наоѓате во воздухот има одреден процент на влажност – дури и во пустините. Тоа значи дека влагата секогаш може да се извлече од воздухот, изјави Ретезар за „Теч Инсајдер“.

Шишето има мала соларна плочка на врвот од која се напојува неговата батерија, на која се поврзани мали влакна, налик на оние на четките за заби, кои ја извлекуваат влагата од воздхот и ја претвораат во вода.

Во идеални услови, при влажноста на воздухот од 80 до 90 проценти, „Фонтус“ може да „произведе“ околу половина литар вода за време од еден час.

По презенатцијата на својот пронајдок, Ретезар започна да прибира средства за отпочување на комерцијално производство на шишето.