Цвеклото има неверојатна моќ: Може да излечи 15 болести

Објавено: четврток, 5 мај 2016 во 10:32
Spread the love

Црвеното цвекло навистина има зачудувачки лековити својства.

Овој зеленчук е познат уште од времето на Хипокрит и се користел за лекување многу болести, а старите Грци и Римјаните го користеле за намалување на висока температура.

Цвеклото содржи магнезиум, хлор, сапонини, бетаин,  флавонодини, јод, цинк, калциум, натриум и природни нитрити. Хлорот во цвеклото има хипоалергено дејство и помага за прочистување на бубрезите, жолчното кесе и лимфата.

Цвеклото има лековито дејство кај 15 болести меѓу кои се: анемија, артериосклероза, хипертензија, дијабетес, помага кај болести на тироидната жлезда, ја подобрува меморијата и сонот, помага во периодот на климакс и го зајакнува имунитетот.

Единствен пропратен ефект е што урината станува црвенкаста при консумирање поголемо количество цвекло, но тоа е безопасно.