вселена

Канадски телескоп улови мистериозни сигнали од вселената

Најновиот канадски телескоп CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) улови непознати сигнали од далечната вселена, познати како FRB (брзи радио експлозии). По дефиниција, FRB се…


Непозната сила го турка Млечниот Пат низ вселената

Истражувачите веруваат дека Млечниот Пат го турка и влече низ вселената голема непозната сила. Според најновото истражување, нашиот дом, галаксијата Млечен Пат, го поттурнува низ…


ВИДЕО: Ова се причините зошто сè уште не сме пронашле вонземјани

Ако галаксијата е толку стара колку што тврдат науниците, интелигентните облици на живот досега би имале доволно време да нè посетат, пренесува Listverse. Така, ако…


Мистериозни сигнали од вселената!

Можеби некоја цивилизација која живее некаде далеку во вселената се обидува да ни испрати сигнали, велат научниците. Поголемиот дел од нив се речиси согласни дека…


Пронајдена џиновска црна дупка во Вселената

Во пуст и сосема неочекуван дел на Вселената, астронаутите пронајдоа џиновска црна дупка која има околу 17 милиони пати поголема маса од Сонцето, пишува списанието…


Луксембург ќе бара руда во Вселената

Владата на Луксембург објави намера дека сака да копа руда на астероидите во вселената. Како што се наведува, во потрага за благодорни метали како златото,…


Научници открија најголем соларен систем во Вселената

Група научници и астрономи открија планета која се движи во орбитата околу своите ѕвезди од која е оддалечена околу трилион километри. Така научниците го открија…