Мистерии

Пронајдена џиновска црна дупка во Вселената

Во пуст и сосема неочекуван дел на Вселената, астронаутите пронајдоа џиновска црна дупка која има околу 17 милиони пати поголема маса од Сонцето, пишува списанието „Нејчр“.

Астрономите од Универзитетот во  Калифорнија објавија дека вселенските џинови како овие дупки во неочекуван дел се многу почести отколку што тоа се мислело порано.

Големите, со ѕвезди богати, галаксии каде научниците порано наоѓале големи црни дупки, многу се ретки.

Оние помалите, како NGC 1600, каде е пронајдена џиновската дупка, многу се почести, но досега не се мислеше дека тие можат да бидат домаќини на вака големите дупки.

– Можеби постојат многу повеќе огромни црни дупки таму каде човек не би ги очекувал, рече коавторот на студијата, Чунг Пеи-Ма.

Поврзани вести

Back to top button