Србите и Хрватите имаат заедничко нешто – Го превзеле од Православните Руси

Објавено: среда, 17 август 2016 во 13:11
Spread the love

Руските имиња се популарни во целиот свет, а особено на Балканот. Но, многумина не знаат кои имиња се земени од Русија, кои широко низ планетата се познати по бисерната книжевност.

Популарни женски имиња од руско потекло

1. Татјана – име кое значи огнена кралица. Скратена верзија на името е Тања

„Татјана и Маша се имиња кои и денеска често се даваат на девојчињата, а за момчињата популарни се Игор и Вања.

2. Олга (Олја) име кое меѓу Русите дошло во 9 век од шведски Викинзи, и тоа како Хелга. Во староскандинавскиот јазик Хелга значи здрава, среќна, света.

3. Маша – Настанало од името Марија. Се споменуваат повеќе значења на ова име, едно од нив е госпоѓа, а друго она кое Бог го љуби.

4. Наташа – Ова име значи роден, родни, ден на раѓање, роденден, но и Божан, Божица. Име во минатото е давано на деца родени на Божиќ.

5. Ирина – Значењето на имињата е поттикнато од имиња од Хор, бог на мирот. Ирина значи мир, спокојство.

Популарни машки имиња од руско потекло

1. Борис – име добиено од скратеницата од словенското име Борислав. Првиот дел од името доаѓа од глаголот борете се, а другото морфем – слав, чест во име на словенските имиња.

2. Вања – изведено од името Иван(а) па има исто значење – Бог е милостлив. Ова име е унисекс, односно може да биде машко и женско.

3. Игор – Име кое е настанато од нордиските имиња Ивар, Ингвар, што значи бранител на морето.

4. Алексадар (Саша) – Име создадено од глаголот „алехо“ што значи бранам и именка „анер“ (во генетив андрос) што значи човек, јунак.

5. Иван – Најтипично руско име на кое со векови било популарно во сите слоеви на руското општество, од обичен селанец до царско семејство. Значи Бог е милостлив.