Шoкантни податоци од Косово: Осиромашениот ураниум убива се повеќе

Објавено: понеделник, 28 март 2016 во 15:16
Spread the love

По употребата на осиромашениот ураниум за време на бомбардирањето на НАТО во 1999 година е предизвикана долгорочна штета за Србија и српскиот народ, пишува српски Курир.

Секоја година има зголемување на бројот на случаи, кои се заболени од некој вид на рак и тоа дури за 25 отсто во однос на претходната година. Како поткрепа на овој факт се бројките на пациентите во Косовска Митровица, каде што во 2011 година се регистрирани 185, потоа следната година 225, 2013 и 250 заболени. Мрачните предвидувања, се наметнаа уште 2002 година, кога се посочи дека употребата на осиромашен ураниум за време на агресијата на западниот воен сојуз врз СРЈ ќе предизвика епидемија на малигни заболувања, а оваа прогноза испадна дека била точна.

Со овие зборови д-р Небојша Србљак, кардиолог во З.Ц. во Косовска Митровица и основач на невладината организација “Ангел на Милоста” која се занимава со податоци за бројот на пациенти со малигни заболувања во Косово, објаснува дека “оние кои го користеле осиромашен ураниум треба да се знае какви последици предизвика”.

Тој нагласува дека проучувањето на неговата организација, која го опфаќа периодот од две години по бомбардирањето, јасно покажува дека зголемувањето на бројот на пациенти со малигни заболувања е од радиоактивноста, а не од стрес и други лоши навики.

“Да се ​​потсетиме на случајот на Италија, која најави дека нивните војници кои останаа на Косово се озрачени и дека е зголемен бројот на хематолошките заболувања, кои се директен резултат на употребата на осиромашен ураниум, како муниција”, вели д-р Србљак.

“Италијански војници на КФОР се распоредени на местата каде што повеќе се употребуваше муниција со осиромашен ураниум и тоаа во Пеќ, Ѓаковица и на Кошарe. Нивните семејства, според моите сознанија, добиле надоместок.”