Свет

Секој терорист добива по 50.000 евра награда за терористички напад

Еден од мажите кои биле тренирани од ИСИС за напади во Европа, Николас Мореау, открил важни информации за начинот на делување на нивните терористички ќелии.

Тој во 2014. година заминал во Сирија за да се бори за ИСИС, а бил уапсен по враќањето во Нант следната година.

Како и многу регрути на ИСИС, тој бил ситен криминалец кој во затвор се преобратил во ислам, разочаран од животот во Франција. Рекол дека не можел да поднесе неправда и дека не видел иднина во државата.

На инспекторите им открил важни информации за одделот на ИСИС за меѓународни операции познат како “Амни”, кој одбира добро обучени борци со цел враќање во Европа и извршување на напади.

“Секој од нив добива по 50.000 евра за напад”, рекол Мореау.

Поврзани вести

Back to top button