Живот

Проверете: Колку восок имаат јаболката кои ги купувате?

Постои причина поради која јаболката толку долго траат и можат со денови да се превезуваат од едно на друго место, а притоа да изгледаат како да биле набрани вчера.Тешко е да забележите со голо око, но голем број на производители ги премачкуваат јаболката со восок. Тоа спречува да гнијат, па дури и да бидат нападнати од инсекти, а да не се користат отровни пестициди.Еден едноставен тест може да ви открие дали јаболката кои сте ги купиле се со восок на нив – полијте ги само со врела вода, а восокот ќе стане видлив. Така и полесно ќе можете да го исчистите.

Еве како да го направите тоа:

Поврзани вести

Back to top button