Откриено растение кое убива РАК за помалку од 40 дена

Објавено: среда, 30 декември 2015 во 19:43
Spread the love

Научниците открија растение кое се покажало дека е неверојатен убиец на ракот. Растението било тестирано на глувците кои имале рак на панкреасот. За само 40 дена немало веќе никакви траги од ракот во овие животни.

растениеее

Растението со име „thunder god vine“ или lei gong teng, се употребува многу одамна во Кинеската медицина за лекување на голем број болести, вклучувајќи го и ревматоиден артритис.

Според најновите истражувања од University of Minnesota’s Masonic Cancer Center, со користењето на ова растение, после 40 дена организмот не покажува никакви знаци на тумор – дури и кога ќе се прекине терапијата. Истражувањата за ова чудо од тревка, како што го нарекле, се промовирани во списанието Science Translational Medicine

Научниците сметаат дека ова растение е толку ефикасно бидејќи содржи голема количина триптолиди, кое и во претходните истражувања беше идентификувано како состојка – борец против ракот.

Научниците велат лекот во ракот е во билки кои се знаат со години, но како и ѓумбирот така и ова ново откритие се бесплатни во споредба со скапите и опасните лекови за ракот, и компаниите немаат интерес да вложуваат во истражувања за нив.

Но, иако ова растение е навистина евтино, веќе некои научници инволвирани во истражувањето, се обидуваат да направат лек од ова растение којшто би го добил одобрувањето од FDA, нона тој начин – лекот ќе биде патентиран и продаван за голема сума на пари.