Откриен лек кој го убива ракот?

Објавено: недела, 3 јануари 2016 во 13:14
Spread the love

Растението кое честопати се јаде како салата низ Азија докажано ги уништува канцерогените клетки без да го оштетува здравото ткиво.

rak

Истражувачи од Универзитетот во Вашингтон создале состојка основана на традиционален кинески лек која е 1.200 пати поефективен во убивањето малигнени клетки отколку лековите кои се користат во хемотерапијата. Комбинирано со железо, растението ги напаѓа само канцерогените клетки, со што докажано е алатка за борба против болеста.

Традиционалната хемотерапија остава последици и убива здрави клетки, поради што истражувачите се охрабрени од ова откритие за да работат понатаму на него.

Додека стандардната хемотерапија убива 1 нормална клетка на секои 5 заразени клетки, оваа состојка убива 12.000 заразени клетки за секоја 1 нормална клетка.

Лекот се нарекува сладок пелин, а во традиционалната кинеска медицина се користел над 2 милениуми за повеќе болести и здравствени состојби. Корисни делови од лекот се само неколку, кои во комбинација со железото делуваат успешно во борбата против ракот.

Хенри Лај, еден од авторите на истражувањето во кое е откриено дејствувањето на лекот, вели дека „состојката е како Тројански коњ во пристапувањето до заразените клетки“.