Не е ниту шеќер ниту сол: Ова е најголемиот отров со кој речиси секојдневно се храниме

Објавено: петок, 23 февруари 2018 во 20:50
Spread the love

Натриум нитратот е на прво место во списокот со најопасни додатоци, а кој се користи при производството на продукти од месо – сувомеснати и конзервирани месни продукти.

При термичка обработка на продуктите натриум нитратот преминува во опасен хемиски агенс кој е карценоген. Во 1970 година имало обид да се забрани неговата употреба, но како и обично корпоративните интереси и лоби групите не го дозволиле тоа.

Опасноста од овој адитив лежи во ослободените нитрoзамини во дигестивниот тракт кои претставуваат канцерогени материи.

Натриум нитратот на широко се мета за токсична состојка која USDA се обиде да ја забрани во 1970 година, но и беше ставено вето од страна на произведувачите на храна кои се жалеа дека нема друга алтернатива за пакување на месните производи.