Науката вели дека жените треба да спијат повеќе од мажите бидејќи нивниот мозок е покомплексен

Објавено: недела, 13 март 2016 во 13:19
Spread the love

Науката покажала дека мозокот на жените е многу покомплексен од мозокот на мажите, па токму затоа и треба да спиете повеќе. Водечкиот истражувач во оваа студија, професорот Џим Хорн, објаснува:

„Кај жените, недостатокот на сонот е силно поврзан со високото ниво стрес и посилните чувства на непријателство, депресија и гнев. Овие чувства не се поврзуваат до тој степен со нарушувањето на спиењето кај мажите.“

И покрај тоа што знаеме дека 8-часовниот модел на спиење не е идеален избор за сите луѓе, најголемиот дел од нив успеваат да функционираат оптимално и со само 7 часа сон. Но, без разлика на овие навики, професорот Хорн вели дека жените имаат потреба од повеќечасовен сон од мажите бидејќи нивниот мозок функционира на поразличен начин и е многу покомплексен, па нивните навики за спиење се малку позголемени. Оваа комплексност се крие во фактот дека жените најчесто се подобри во мултитаскинг од мажите и го користат својот мозок поактивно во текот на денот, резултирајќи со потреба од повеќе време за негово одмарање.

Професорот заклучува:

„Мажот кој има комплексна работа која вклучува многу носење одлуки и латерално размислување, исто така има потреба од повеќе сон за разлика од просечните мажи… Но, сепак не толку колку што им треба на жените.“