Научниците тврдат: читањето книги го продолжува животот

Објавено: четврток, 11 август 2016 во 19:38
Spread the love

Последните испитувања на американските научници покажале дека читањето книги го продолжува животот.
Научниците утврдиле дека љубовта кон литературата, не само што поволно влијае на интелектуалното ниво на човекот, туку може и да му го продолжи животот. 

Читањето книги може значително да влијае на општото ниво на интелектуалниот развој– со таков неоригинален заклучок излегоа научниците во САД. Сепак има и оригинален дел во истражувањето: читањето, според стручњаците, може да го продолжи животот. 

Ова истражување на научниците од Универзитетот „Јеил“, се спроведувало во теков на повеќе години. Според податоците од анкетираните беше извлечен заклучок дека тие што сакаат да читаат живеат просечно 2 години подолго. Треба да се напомне дека истражувањето траеше 12 години, а податоците за анализа беа земени од 3, 5 илјади луѓе. Се покажа дека смртноста кај оние што сакаат да читаа е за 23 % пониска. Освен ова, треба да се забележи дека поактивни читатели се жените.