Мудра поука на еден монах: Да престанете да се жалите – проблемот ќе исчезне, немој да му даваш на значење

Објавено: понеделник, 26 јуни 2017 во 13:50
Spread the love

Да се престане да се биде постојано незадоволен, да се престане да се жалите, да ја проживувате „неправдата, и да се однесувате како да ти е некој друг крив.

Секој мисли дека неговиот проблем е најголем. Но, Бог ни говори: Јас доаѓам во тој живот не да те извлечам од тешкотиите, туку да го изменам твојот однос кој нив. И тогаш поинаку почнуваш да гледаш на своите проблеми – повеќе оптимистички, а повеќе смирено, трпеливо, похрабро.

Отстранете го од себе очајот кој ви говори дека секаде и секогаш ќе ти биде така тешко. Дете мое, проблемот ќе исчезне, немој да му даваш на значење.

Ти толку им даваш на значење на своите тешкотии, што размислувајќи постојано за нив, чувствуваш ужас и паѓаш во паника. А, тоа е неправилно.

Се разбира, треба човек да е така едноставно организиран. Тоа е веќе одреден тип на карактер, одреден знак. Некои луѓе дури и кога им предлагаш решение на проблеот, не можат да прифатат и дека ќе се успокојат. Не!

Тие сеедно ќе цвикаат и кукаат. Им даваш совет, тие на почеток малку ќе се насмеат, а потоа говорат: Не, не можам, таков сум се родил.

Еј, види, ти реков, ако на својот проблем погледнаш од страна, тој ќе се реши. Не, тие луѓе повторно мислат за тоа, во својата брзина, каде веќе и навикнале.

Човекот сам себе си се гуши во гизањето на совеста и загриженоста на чувството на вина. Понекогаш чувствуваме загриженост (нелагодност) поради тоа што во еден момент сме среќни. Тоа е. Ако си среќен, тебе неминовно ќе ти се случи нешто лошо.

Јас не можам да бидам среќен! Низ неколку дена нешто ќе се случи!

Ти не можеш едноставно да се насладуваш и да се радуваш. А погледни на целото добро во твојот живот, како што ни заповедал и Христос. Погледни со оптимизам со надеж и речи: Фала!

Престани да тагуваш! Престани да бидеш постојано незадоволен, престани да се жалиш, цело време да ја преживуваш „неправдата“ и да се однесуваш како да ти е некој друг крив. Знаеш ли колку луѓето во моментов страдаат, баш во овој момент? Колку болни кои со мака умираат во болниците… Тоа е страшно.

Неодамна ми заѕвоне еден човек и рече: Утре наутро одам во болница, ќерка ми ќе се оперира. Дали ти некогаш си седела во болница во исчекување на новостите за состојбата на блискиот човек?

Покрај тебе минуваат доктори, сестри, а ти седиш и од умот не ти се оттрга вознемиреноста… А ти тука ми зборуваш дека имаш проблем.

Те молам, адјде да бидеме сериозни, затоа што често се случува да едноставно сме неблагодарни.