Фројд: Пред да паднете во депресија проверете да не сте опкружени со идиоти

Објавено: четврток, 16 јуни 2016 во 15:51
Spread the love

10 интересни цитати на еден од најконтроверзните научници на 20 век, Зигмунд Фројд, кои ќе ве поттикнат на размислување, но и ќе ве насмеат.Студентите од целиот свет нагалено го викаат „дедо Фројд“, а додека бил жив едни го сметале за шарлатан, а други за гениј. коко Шанел тврдеше дека е првиот маж-феминист, а две откритија го направи абесмртен: мистеријата на сонот и клучот на потсвеста.

1. Величината на вашиот идентитет се одредува со величината на проблемот кој е во состојба да ве извади од такт.

2. Пред да си дијагностицирате депресија или ниска самодоверба, проверете да не сте опкружени со идиоти.

3. Никогаш не сме толку ранливи како кога сакаме и никогаш не сме толку безнадежно несреќни како кога ја губиме таа љубов.

4. Луѓето се многу повеќе морални отколку што мислат и многу повеќе неморални отколку што можат да замислат.

5. Секој нормален човек е нормаен само делумно.

6. Ако се сте му простиле, значи дека сте завршиле со него засекогаш.

7. Човек може да се брани од секој чове, но беспомошен е пред пофалба.

8. Повеќе тежнеме да ѝ избегаме на болката отколку да се сретнеме со радоста.

9. Во моментот кога човек ќе почне да се сомнева во својот живот и во својата вредност, станува болен.

10. Големото прашање на кое никогаш не е одговорено, на кое ниту јас самиот не знам да одговорам и порај тоа што 30 години ја истражувам женската психа, гласи: ШТО САКА ЖЕНАТА?