Еве зошто не смеете да запалите цигара веднаш после јадење?!

Објавено: четврток, 19 мај 2016 во 17:57
Spread the love

Силната желба за цигара веднаш после јадење е нешто заедничко кај повеќето пушачи. Често веднаш палат затоа што мислат дека ќе им помогне при варењето на храната, но науката не ја поддржува нивната теорија.

Имено, цигарата ги иритира цревата, но и останатиот дел од дигестивниот систем кој тогаш влијае на целото тело. Никотинот од цигарите се врзува за кислородот во крвта бидејќи после јадење, кога дигестивниот систем работи под полна пареа, послесно се апсорбира. Поради тоа пушењето после јадење може да предизвика низа проблеми во дигестивниот систем, од иритација до сериозни заболувања.

Бројни истражувања покажале дека пушењето после јадење е 10 пати полошо од „нормалното“. Поточно, една испушена цигара има влијание како 10. Затоа после оброк причекајте минимум половина час пред да запалите цигара.