Еве зошто е добро да спиете во ладна соба

Објавено: четврток, 26 јануари 2017 во 09:15
Spread the love

Научниците мислат спротивно. Според истражувањата идеалната собна температура за спиење е некаде помеѓу 16 и 19 степени.

Па, што добивате ако ја намалите температурата за неколку степени?

 Го намалувате и ризикот од дијабетес

Телото ќе ви каже благодарам, затоа што на тој начин го намалувате ризикот од дијабетес.

Бил спроведен експеримент чии резултати покажале дека метаболизмот на луѓето кои спијат во ладни соби е побрз и подобар, а исто така и калориите побрзо се согоруваат. Овие два факти водат до заклучокот дека се намалува и ризикот од дијабетес.

Ќе изгледате помладо

Високата температура го блокира ослободувањето на мелатонин. Овој хормон пак го забавува процесот на стареење. Што значи, ако спиете во студена просторија, ќе се лачи повеќе, а вие ќе изгледате младолико.

Побрзо ќе заспиете

Покрај здравствените придобивки, добивате и практична корист. Ќе може да заспиете многу брзо, бидејќи на телото нема да му треба прилагодување.