Чудо на моштите на Св. Лука – двајца исцелени на Кипар

Објавено: недела, 4 септември 2016 во 14:56
Spread the love

Кипарската Православна Црква објави за чудата што се случија со верниците за време на престојот на моштите на Св.

Лука Кримски на Кипар. Кивотот со честичка од моштите бил донесен од Крим за поклонение на верниците на Кипар. Светињата пребивала на островот од 31 мај до 14 јуни.

Како што раскажа Митрополитот Тамасоски и Оринијски Исаија во писмото кон Митрополитот Киевски и на цела Украина Онуфриј, една жена две недели пред пристигнувањето на светите мошти, го видела на сон Светителот кој ја известил за болеста што таа не ни знаела дека ја има и ѝ кажал дека ќе ја исцели кога кивотот со мошти ќе пристигне во селото Св. Варвара на 1 јуни. 

„Жената посетила лекар кој ја потврдил дијагнозата на болеста. Таа се исцелила, како што самата нѐ извести, во времето кога светињата се наоѓала во храмот“, се вели во писмото. 

Второто чудо се случило со три годишно дете кое страдало од леукемија. 

„Неговиот татко безуспешно се трудел да најде соодветен донатор за пресадување на коскената срж. Тие присуствувале на молебен кон Светителот, и следниот ден се нашол соодветен донатор“, пишува Митрополит Исаија. 

Извор: Православие.ру