Свет

Британските муслимани сакаат повеќе од една жена и примена на шеријатот

Што всушност мислат британските муслимани. Одговор на ова прашање се обидува да даде анкета, спроведена во врска со документарец за интеграцијата на муслиманите во Велика Британија.

Анкетата е спроведена меѓу 1 081 лица од социолошката агенција ICM. Според резултатите 52% од муслиманите во Велика Британија сметаат дека хомосексуалноста треба да е забранета, а 56% се за забрана на хомосексуалните бракови. Во исто време, според друга анкета, спроведена меѓу целото население на земјата, само 22% мислат на овој начин. 39% од анкетираните 1081 велат дека “жените секогаш треба да се почитуваат, 31% сметаат дека британските мажи муслимани можат да имаат повеќе од една жена, а 23% се за примена на шеријатот.

Овие бројки се алармантни според поранешниот шеф на Комисијата за еднаквост Тревор Филипс, кој ќе го претстави документарниот филм на Канал 4. Тие покажуваат до кој степен се заблудува “либералното јавно мислење” во последните 20 години, дека муслиманите се Британци како другите. “Една нација е на пат да се создаде незабележано во рамките на нашата нација. Таа е со сопствена географија, сопствени вредности и свое одделно иднина”, изјави тој за “Сандеј Тајмс”. Во друго интервју во понеделникот, тој забележува дека “интеграцијата на муслиманите најверојатно ќе е најтешката задача со која некогаш сме се соочувале. Ќе мора да се напушти мекушавиот мултикултурализам кој толку се цени од некои и да се примени потврд метод за интеграција “.

Овие зборови предизвикаа остри реакции меѓу муслиманите во една земја која се гордее со својата голема верска толеранција. Самото објавување на резултатите од анкетата веќе предизвика контроверзии. Ова се случува две недели откако весникот “Сан” објави амандман по барање на медиумскиот регулатор, откако објави врз основа на друга анкета, дека секој петти британски муслиман симпатизира џихадисти. Помошник генералниот секретар на муслимански совет во Велика Британија Микдад Верзија  осуди остро анкетата на Филипс и бројни медиуми, кои го објавија, и уште еднаш ги  претставија “муслиманите како проблем”. “Тврдењата  дека муслиманите се затворена заедница, која е одвоена од остатокот од земјата, е во спротивност со истражувањата на Советот за економски и социјални студии”, додаде тој во изјава за весникот “Гардијан”. Според него, во анкетата на Филипс 86% од испитаниците изјавиле дека се многу поврзани со Велика Британија, а 78% – дека сакаат да се интегрираат. “Не велам дека нема проблем со премногу конзервативните ставови на некои муслимани, но ова   е проблематично”, додава тој на “Твитер”.

Поврзани вести

Back to top button