Замрзнато двегодишно девојче со тумор на мозокот ќе чека лек од иднината

Објавено: петок, 11 декември 2015 во 19:43
Spread the love

Двегодишно девојче од Тајланд стана намладото лице на светот кое е криогено замрзнато во надеж дека лекарите од иднината ќе го излечат туморот на нејзиниот мозок.

Кај Материн Ноаваратпонг болеста е дијагностицирана кога родителите, и двајцата лекари минатата година итно ја одвеле во болницата во Бангкок зошто не се будела.

Лекарите откриле 11 сантиметри долг тумор и со операција е отстранет половина. По операцијата на родителите им рекле дека се мали шансите девојчето да се разбуди од кома.

-Одлучивме да се бориме против ракот – вели таткото на девојчето.

Следните неколку месеци девојчето поминало низ низа операции при што изгубила 80 отсто од левата страна на мозокот. И покрај тешката борба ракот се проширил на целиот мозок.

Пред да донесат одлука за нејзино исклучување од апаратите, семејството контактирало со организацијата Алкор која организира продолжување на животот. Станува збор за една од најголемите организации кои пружаат услуги за криогено замрзнување.

Директорот на организацијата ја прифатил малечката Материн како пациентка.

Родителите се надевале дека двегодишното девојче ќе биде префрлено кај нив во болница, но за жал нејзината здравствена состојба се влошила и два дена пред предвидениот лет во САД таа е ставена на респиратор, со што е елиминирана можноста да патува со авион.

Поради тоа тимот бил присилен процедурата да ја направи на Тајланд пред да го испратат телото во Америка. Мозокот на девојчето е изваден и складиран во резервоар од челик исполнет со течен азот. Нејзиното тело е замрзнато и во таква состојба ќе биде до пронаоѓањто на лекот и начинот на опоравување.

-Било потребно и големо логистичко планирање, но ние сме задоволни од резултатите, вели Ајрон Дрејк од Алкор.

Таткото на Материн порача дека телото на неговото девојче е замрзнато во Аризона и чека доаѓање на новите технологии.