Свет

Вознемирувачко фото: ИСИС шири смртоносна болест

Исламската држава убивајќи луѓе и оставајќи ги нивните тела по улиците во Сирија се проширила болеста лишманиоза од кое умираат се повеќе луѓе. Смртоносниот паразит кој „јаде човечко месо“ е се честа појава во руралните делови на Сирија каде ИД ги остава телата на покојниците, пишува „Хафингтон пост“.

Станува збор за болест која покажува дека грижата за здравјето во таа земја под влијание на војната паднала на исклучително ниско рамниште.

– Појавата на лишманиоза е резултат на одвратните и бизрани дела кои ги прават припадниците и војниците на Исламската држава, кои убиваат невини луѓе и ги оставаат нивните тела по улиците – изјавил за курдските медиуми тамошниот шеф на курдската хуманитарна организација.

– Претходно не сме знаеле за оваа смртоносна болест. На боиштето сме речиси 4 години и сега таа почна да се шири во кризните подрачја – изјавил еден курдски борец за медиумите.

Лишманијазата е честа појава во Сирија поради која на заболените луѓе им се распаѓа месото на телото. Се претпоставува дека главни причинители на оваа заразна болест се паразитите  кои се развиваат во распаднатите тела на луѓето, а тие паразити до здравите луѓе ги пренесува мувата.

Иако ова е болест која е можно да се лекува, во Сирија поради војната тоа е голем проблем. според податоците на Светската здравствена организација, забележани се 1,3 милиони нови случаи од оваа болест, и околу 30.000 смртни случаи годишно.

KABUL, AFGHANISTAN - OCTOBER 26:  A leishmaniasis patient cries while getting a painful injection of Sodium Stibogluconate at a free specialized clinic for Leishmaniasis supported by World Health Organization (WHO) October 26, 2010 in Kabul, Afghanistan. Leishmaniasis is a disease caused by a parasite transmitted by a tiny sandfly that can lead to severe scarring, often on the face. Leishmaniasis plagues Afghanistan's poor, who often sleep on the floor, and the disease isn't a priority for the government and its aid donors who are grappling with infant mortality, tuberculosis, malaria and trauma. The most common form of the disease is not fatal, but causes untold misery and scarring on faces, stigmatizing children who are excluded at school and making it hard for girls to find husbands. According to WHO,  there were an estimated 65,000 reported cases from the 2009. (Photo by Paula Bronstein/Getty Images)

KABUL, AFGHANISTAN - OCTOBER 26  Shafiqa,14, waits for treatment at a free specialized clinic for leishmaniasis supported by World Health Organization (WHO) October 26, 2010 in Kabul, Afghanistan. Leishmaniasis is a disease caused by a parasite transmitted by a tiny sandfly that can lead to severe scarring, often on the face. Leishmaniasis plagues Afghanistan's poor, who often sleep on the floor, and the disease isn't a priority for the government and its aid donors who are grappling with infant mortality, tuberculosis, malaria and trauma. The most common form of the disease is not fatal, but causes untold misery and scarring on faces, stigmatizing children who are excluded at school and making it hard for girls to find husbands. According to WHO,  there were an estimated 65,000 reported cases from the 2009. (Photo by Paula Bronstein/Getty Images)

KABUL, AFGHANISTAN - MAY 15: An Afghan recieves treatment for a tropical skin disease at a clinic on May 15, 2010 south of Kabul, Afghanistan.  The Afghan capital, Kabul, has one of the highest concentrations of the disfiguring skin disease, Cutaneous leishmaniasis, which is a parasitic disease transmitted by the phlebotomine sand fly.  The World Health Organization estimated the number of cases in Kabul jumped from 17,000 in early 2000 to around 65,000 in 2009; the disease is non-lifethreatening and treatable with medication. (Photo by Majid Saeedi/Getty Images)

 

Поврзани вести

Back to top button