Мистерии

Во вселената постојат миријарда напредни цивилизации

Шансите дека ние луѓето на Земајта сме првата технолошки напредна цивилизација во вселената се занемарливо мали, покажа едно од поновите американски истражувања.

Научната работа, објавена во списанието „Astrobilogy“, подразбираше осовременување на славните Дрејкови изедначувања од 1961 година за веројатноста дека постојат вонземски цивилизации, за во нив да се вклучат новите податоци што ги имаме за потенцијално населивите планети.

Истражувањето заклучува дека во вселената речиси сигурно постојат милијарда други цивилизации.

Лидерот на истражувањето, Адам Франк, професор по физика и астрономија на Универзитетот во Рочестер, вели дека дури и во случај цивилизацијата да се воздигнала на само една од билион планети, сигурно е дека откако е настаната вселената постојат повеќе од 10 милијарди технолошки напредни општества.

Франк, кој проценува дека шансите да сме првата таква цивилизација која се развила во овој дел од универзумот се еден спрема 10 милијарди билиони, своите пресметки ги нарекува „археолошки облик“ на Дрејковите изедначувања, бидејќи се претпоставува дека во историјата на вселената веројатно се исчезнати милијарди интелигентнии видови.

Поврзани вести

Back to top button