Во Јапонија сообраќа воз само поради една ученичка

Објавено: петок, 12 февруари 2016 во 19:21
Spread the love

Секое утро, точно во 7:16 часот, Кана Харада која живее во Ширитаки, место со 36 жители, се качува во воз за Енгар, кој е на 35 минути одалеченост од нејзиниот дом, и патува до нејзиното средно училиште.

Железничката станица во Ширтаки е отворена пред неколку децении, а низ неа сега поминуваат возови само поради Харада.

И покрај тоа што во многу земји во светот поради неисплатливост ваквата линија би била укината, јапонските локални власти одлучиле возот да продолжи со сообраќај.

Сепак, на почетокот на летото Харада завршува со следното училиште, а „Хакаидо релвеј компани“ ќе ја затвори станицата, порачувајќи дека ако во идинина се појави потреба повторно ќе ја отвори.