Внимавајте: Лековите против грипот се штетни за црниот дроб и бубрезите

Објавено: понеделник, 23 јануари 2017 во 09:51
Spread the love

Во сезоната на грипот и настинките се корисат лекови. Ретко сфаќаате дека тие се хемија, без која не можеме во текот на болеста, но потоа можат да удрат бројните органи и системи во организмот, пишува “Монитор”.

Најпогодени од токсините акумулирани од лековите се црниот дроб – природниот одбранбен систем на сите отрови, но и бубрезите.

На пример, масовните лекарства против настинки содржат состојка, ако се пијат повеќе од пропишаното од лекарот можат да провоцираат бубрежни болки. Продолжена употреба и предозирање со витамините А, D и C исто така е зголемен ризик.
Затоа, првото и основно правило е, за време на боледување од грип или настинка, да не се надминуваат дозите на лековите наведени од лекарот, та дури и тие да се продаваат без рецепт.

Во суштина постојат неколку симптоми на кои човек може да се ориентира дека по преболедување дека бубрезите сигнализираат да бидат расчистени од отровите.
Тоа се:
• Слабост и потење без физичко оптоварување
• Зголемена температура
• отоци во нозете и под очите
• тапи и слаби болки во грбот
• Често мокрење со болки

При појавата дури само на еден од овие симптоми, треба да направите ултразвук, како се консултирате со уролог или Нефролог.

Дури и да немате проблеми со овие органи, треба да ги прочистуваат секоја година, бидејќи бубрезите филтрираат од отпадните производи за едно деноноќие 1500-1700 литри крв и испуштаат 1,3-1,5 литри урина. Ова може да се направи со природни средства. За време на овој процес треба да се прифатат лесни храна, повеќе овошје и зеленчук.

Црниот дроб игра важна улога во метаболизмот и извршува голем број на функции во телото – детоксикација, складирање на гликоген и синтеза на плазма протеините. Во него се синтетизира и жолчка, која е важна за варење.
Овој орган ја формира крвта до 7-ми месец од бременоста, учествува во претворање на храната во состојки, кои организмот ги апсорбира, произведува и складира протеините, мастите, резервните јаглехидрати, железото и витамините.
Преку создадената во него жолчката учествува во апсорпцијата на мастите во цревата, некои витамини (А, D, Е, К), како и на Имуносупресивите кои се трансплантирани и се прифаќаат. Некои синтетизирани во црниот дроб протеини играат централна улога во процесите на коагулацијата на крвта. Затоа, не треба да го занемарување нашиот црн дроб.