ВИДЕО: Прво успешно самостојно приземјување на ракета

Објавено: понеделник, 11 април 2016 во 14:24
Spread the love

Ракетата „Фалкон 9“ успешно слета на платформа во Аталантскиот Океан, а она што го прави посебно ова приземјивање тоа што е прво кое едно летало од оовј тип го извршило самосотјно.

– Она што е различно од поранешните слетувања е тоа што ракетата всушност самостално слета, наместо да се преврти или влета во дупката на брод, изјави Елон Маск, сопственик на компанијата „Спејс Екс“.

Можноста за слетување на ракетите штеди финансиски средства, затоа што овозможува тие да се користат повеќепати, а не само еднаш.

Она што е посебно важно е тоа што ова слетување нуди перспектива за идните патувња на други планети, затоа што ракетите би можеле да пренесува патници и сигурно да се спуштата на површината.