Вељаноски треба да ги распише предвремените избори

Објавено: петок, 15 април 2016 во 08:43
Spread the love

Претседателот на Собранието Трајко Вељаноски денеска се очекува да ги распише предвремените парламентарни избори на 15 април, врз основа на информацијата што беше лиферувана во јавноста на 7 овој месец по распуштањето на Парламентот.

– Согласно одлуката за распуштање на Собранието на Република Македонија, јас како претседател на Собранието, водејќи се врз основа на уставните рамки за распишување на избори, одлучив Решението за распишување на предвремени парламентарни избори да го потпишам на 15 април, а изборите да се одржат на 5 јуни 2016 година, со единствена цел да се обезбедат услови за фер и демократски  избори, наведе Вељаноски во писмената изјава.

Тој тогаш апелираше до институциите и до политичките субјекти, да го дадат својот придонес за предвремените парламентарни избори да поминат во фер и демократска атмосфера и уште еднаш да потврдиме дека ги почитуваме и споделуваме европските вредности.

Собранието на Република Македонија се распушти на 6 април на полноќ согласно одлуката што ја изгласаа пратениците на 23 февруари, со цел одржување предвремени парламентарни избори на 5 јуни.