(УЖАСНО ФОТО 18+) Шeшељ тврди дека водачите на земунскиот клан се ликвидирани од генерал на полицијата

Објавено: понеделник, 18 јануари 2016 во 19:07
Spread the love

Воислав Шешељ, тврди дека генералот Родољуб Миловиќ, поранешен началник на UKP и командант на SAJ, по политички налог ги ликвидиралe шефовите на Земунскиот клан Душан Спасоевиќ-Шиптар и Миле Луковиќ наречен Кум. Шешељ уште тврди дека имал докази за овој чин, „јас сум подготвен за на суд„, вели шефот на СРС.

sesl

Водачот на СРС, Воислав Шешељ ги обвини лидерите на српската полиција дека лично ги убиле водачите на “Земунскиот клан” Душан Спасојевиќ и Миле Луковиќ Шешељ ги обвини за ова кривично дело генералот Родољуб Миловиќ, поранешен шеф на крим-полицијата, како и командантот на специјалната антитерористичка единица Спасое Вулетиќ.

Шеф на радикалите во интервју Студио Б, рече дека има докази и дека е подготвен да оди на суд за да докаже дека Миловиќ и Вулетиќ по политичка нарачки ги погубил Шиптар и Кум, кои претходно биле уапсени.

Како наредбодавачи на ликвидацијата на шефовите на Земунскиот клан Шешељ ги посочил Чедомир Јовановиќ, Небојша Човиќ, и Душан Михајловиќ!

– Сè што е направено е сторено по политичка наредба на тогашната власт. Родољуб Миловиќ и Спасоје Вулетиќ лично ги ликвидирале лидерите на “Земунскиот клан”. Миловиќ го убил Шиптар, а Вулетиќ е одговорен за Кум – категорично тврди претседателот на СРС. Според него, ликвидацијата на мафијашите е нарачана од тогашниот политички врв:

– Шиптар и Кум беа уапсени во операцијата “Сабја”, а во текот на сослушувањето тие биле малтретирани и тепани. Кога ги извлекле информациите, кои им требале, Чедомир Јовановиќ, Небојша Човиќ и Душан Михајловиќ, одлучиле да бидат убиени. Работата ја презела Миловиќ и Вулетиќ. Акцијата на нивното апсење, при која наводно Шиптар и Кум, пукале кон полиција, е само шоу за јавноста!

На новинарско прашање дали има докази за овие сериозни обвинувања, Шешељ одговорил дека “никој нема да биде замолчен.”
– Јас сум подготвен да сведочам на суд. Убиството на “земунците„ е претставено како патриотски чин, но тоа всушност, е брутално убиство на луѓе за да бидат спречени да кажат што знаеле за поранешната влада. Па што мислите, зошто е Чедо Јовановиќ инсистирал вилата во Шилерова да биде срамнета со земјата?! – посочил Шешељ.

Родољуб Миловиќ, од друга страна, пак, вели дека ова е чиста измислица,и дека ќе го тужи Шешељ.

– Ќе ми биде чест да се видиме на суд. Се сум бил, но не сум бил убиец. Но, во ред. Нека нему и на неговите “Lauferi-ловци” лагата нека им служи на честа. – вели Миловиќ, додека Вулетиќ не бил достапен за коментар, а ниту Јовановиќ, Човиќ и Михајловиќ.
Миле Новаковиќ, шеф на UKP за време на операцијата “Сабја”, вели дека обвинувањата на Шешељ се”чиста глупост”.

Шешељ е познат по тоа што во јавнноста доаѓа со најневеројатни и најглупи информации. Во последните 25 години, такви глупости изговорил толку многу, како и лажни обвинувања што тоа е неверојатно! Ова не заслужува коментар … – вели Новаковиќ.
Слично мислење и Бора Бањац, поранешниот началник UBPOK, која тврди дека зборовите на шефот на радикалите нема никаква врска со вистината.

– Шешељ секој го знае по запаливите изјави кои немаат никаква врска со животит! Тоа што тврди и обвинува луѓе е без никаква основа. Тоа се глупости! Спасојевиќ и Луковиќ се убиени додека даваа отпор при апсење, како тоа додека отворија оган врз полицајците, во обид да избегаат. Ова е една и само единствена вистина … – заклучува Бањац.

Шиптар и Кум загинаа, само избега Багзи

Потсетиме, Душан Спасојевиќ и Миле Луковиќ, беа убиени на 27 март 2003 година, во вечерните часови во селото Месак, дваесетина километри од Белград.
Според официјалната верзија, тие со Дејан Миленковиќ Нагзи се криеле во куќа на роднини на Луковиќ. Додека се обидувале да избегаат, имало престрелка меѓу “Земунскиот клан” и полицијата, во кои Спасојевиќ и Луковиќ, биле убиени. Само Багзи, при извршување акцијата избегал на спротивната страна што му дала можност да ја искористи мешаницата и да избега.
Медиумите во неколку наврати објавија дека Спасојевиќ и Луковиќ билеа уапсени неколку дена пред убиството во Мељак и во строга тајна се донесени во ЦЗ, каде биле испрашувани, а подоцна биле пренесени во непозната локација. Потоа, се прошири веста за обидот за апсење и нивното убиство.