Туѓман се лечел на психијатрија, размислувал да се самоубие

Објавено: понеделник, 6 ноември 2023 во 15:52
Spread the love

Поранешниот хрватски претседател Стипе Месиќ откри многу необјавени приказни во штотуку објавените мемоари. Месиќ, кој има 89 години, открива низа непознати детали за создавањето на ХДЗ, распадот на Југославија, но и бројни настани во Хрватска кога стана шеф на државата.

Toj пишува дека хрватскиот претседател Фрањо Туѓман во младоста бил вработен во Министерството за одбрана на НДХ. Кога стана (прв) претседател на Хрватска, за реновирање на неговиот стан од 300 квадрати биле потрошени 1,5 милиони марки – повеќе од вредноста на вилата.

Oткрива и дека Туѓман додека бил во затвор мислел на самоубиство и дека неговата сопруга Анкица барала „соодветен Србин“ кој ќе интервенира за да го ослободи.

Во прилог беше медицинска документација за менталните нарушувања на Фрањо Туѓман, а лекарското уверение подоцна мистериозно исчезна бидејќи ќе беше крајно непријатно доколку идниот шеф на државата Туѓман беше подложен на невропсихијатрија.