македонија

ЕУРОСТАТ: Македонија е во најсиромашните во Европа, посиромашни се само Албанија и БиХ

Македонија е трета најсиромашна земја во Европа, посиромашни од Македонија се само Албанија и Босна и Херцеговина, со БДП од околу 31 отсто од просекот…


Странски градежни компании носат работници од Албанија и од Косово да работат на црно

Минатата 2019 година, за разлика од претходната, 2018, се зголемил бројот на затекнати лица кои работеле „непријавени“, покажуваат податоците од Државниот инспекторат за труд. Во…


Албанка од Драч мажена за Србин од Македонија – Ние го гледаме човекот дали е фамилјарен, а не колку е убав или колку коса има на глава

Саша се ожени со Албанка независно од многуте предрасуди. Вели дека нема лоши Албанци, Македонци или Срби, туку има добри или лоши Во потрага по…


Лонли планет ја означи Македонија за трета најдобра туристичка дестинација во светот

Компанијата за туристички совети вели дека „гастрономијата, античката традиција и природата“ ја ставаат Македонија на третото место на туристички дестинации во светот. Македонија е прогласена…


Од БиХ се иселиле половина, а од Македонија една четвртина од населението

Според најновиот извештај на Светската банка, „Миграција и одлив на мозоци во Европа и Централна Азија“, Босна и Херцеговина досега ја напуштило речиси половина од…


„Фајненшл тајмс“: Франција се противи да се отворат преговори со Македонија и со Албанија поради муслиманите

Весникот „Фајненшл тајмс“ пишува дека Франција вложила жесток отпор на идејата да се отворат преговори со Македонија и со Албанија, што пак предизвикува критики од…


Бугарски политолог: Македонија нема гајле од „Голема Албанија“, Албанците се иселуваат од Македонија

Антон Панчев, професор по балканистика на софискиот универзитет „Свети Климент Охридски“, ја отфрла претпоставката дека, во случај Македонија да не добие перспектива за евроинтеграција, во…


Русите поголеми Македонци од самите Македонци

Русија смета дека менувањето на името на Република Македонија на ваков начин не претставува одраз на волјата на народот и не може да биде прифатено…


Промената на границата меѓу Косово и Србија ќе влијае врз Босна и Македонија

Ако Косово не добие место во ОН, има мали шанси да се постигне договор помеѓу Белград и Приштина, рече поранешниот американски дипломат Џејмс Хупер. Тој…


Taчи и Вучиќ би го делеле Косово – За Македонија тоа дефинитивно би значело крај

Доколку би бил постигнат ваков договор, од него најголеми последици би имала Македонската држава. Слободан Милошевиќ кој за многу работи погреши, за една беше во…