Живот

Секојдневно го користиме, а е премногу опасно по нашето здравје

Голем дел од омекнувачите кои секојдневно ги користиме содржат долга листа на отрови и хемикалии кои може да предизвикаат широк спектар на здравствени проблеми. Тие особено се штетни за малите деца.

Токсични хемикалии кои се наоѓаат во сите омекнувачи:

-Алфа терпинеол е опасна токсична хемикалија која може да доведе до вртоглавица, главоболка, глад, губење на меморијата, вкочанетост на лицето, болка во вратот и ‘рбетот.

-Бензен ацетат е токсична супстанција што се поврзува со ракот на панкреасот. Тој ги дразни очите и дишните патишта и освен тоа може да се апсорбира преку кожата.

-Бензил алкохол доведува до разни нарушувања на централниот нервен систем, главоболка, гадење, повраќање, вртоглавица и драматични флуктуации на крвниот притисок.

– Хлороформ е канцерогена супстанца кој може да доведе до многу здравствени проблеми, како што се: губиток на свест, гадење, главоболка, повраќање, вртоглавица и поспаност.

-Линалол предизвикува респираторни проблеми и губење на мускулна координација.

Честата употреба на омекнувачи може да се замени со природни алтернативи кои се многу побезбедни и поефикасни.

#Коментари

Поврзани вести

Back to top button